• Omake
    19.5k
    Tragajući za golom koji je Tabinas zabio protiv Mijanmara naletio sam na nešto još zanimljivije. Prije 4 godine Ben Griffin (koji je napravio streamlit stranicu za grafove koje nas dosta koristi) je radio skaut report o našem Tabinasu.

https://cafetactiques.com/2022/11/16/paul-bismarck-tabinas-iwate-grulla-moriokas-raw-attack-minded-wing-back-data-and-video-scouting/

Meni je bilo jako zanimljivo za pročitati i odmah me navelo da pogledam što se od tada u njegovom statističkom profilu promijenilo. Ove sezone je u HNLu odigrao svega 700 minuta. Nije dovoljno za neke globalne zaključke, ali vidi se neki trendovi i nada što bi on mogao biti u Dinamu.

ejj4VXd.png

Onda sam išao uspoređivati njegove podatke s drugim bekovima, razne kombinacije 2 po 2 parametra. I onda sam primjetio nešto. U velikoj većini toga, on kaska malo za Antom Orečom. Dribling, sve četiri centaršut katergorije, dodavanja u 16m. Sve je tu negdje. Ne mislim da je razlika samo u kvaliteti igrača, nego da je više stvar što je jedan igrao cijele sezone u Rijeci, a drugi 500+ od 720 minuta u dresu Vukovara.

Najveća razlika je u defenzivnoj statistici. Oreč je nakon MPV bek koji najviše toga radi dobro ofenzivno, dok je defenzivno u globalu prosjek. Super je u duelima na tlu i jako se oslanja na njih. Ali čitanje igre, dueli u zraku i općenito defenzivna aktivnost su mu oko prosjeka ili gore. Tabinas je podjednako iznad prosjeka u oba smjera. On je uz Godu jedini bek lige koji je na preko 60% uspješnosti i u defenzivnim i u zračnim duelima. Goda je mašina i baš iznimka jer je lik na preko 65% u obje kategorije. Oreč je u zračnim duelima na 35%. Dok je Tabinas na solidnih 6,1 PADJ interceptions, Oreč je na svega 3,8. Tabinas ima i duplo više PADJ uspješnih klizećih startova. Postotak točnih dodavanja im je isti, dok je % dodavanja upućenih prema naprijed kod Tabinasa bolji za 6%.

Sve mi ovo upućuje na to da postoji šanse da se Tabinas kroz Dinamo razvije u defenzivno i zračno superioriniju verziju Ante Oreča. Oreč po TM vrijedi 2 milijuna eura. Sad koliko je to od stvarne vrijednosti vidjet ćemo kada ga Rijeka proda. Tabinas nas nije koštao ništa, praktički, a možda i on za godinu ili 2 bude vrijedio 2-3 milijuna eura. U jednom od prvih intervjua Boban je baš govorio da se zadnjih godina potpuno zakazalo po pitanju razvoja igrača koji vrijede 2-5 milijuna eura. Možda su u klubu u Tabinasu vidjeli jedan takav slučaj. Statistika navodi na taj zaključak.

Da li ovo znači da ćemo u budućnosti imati još transfera gdje se dovoljno vjeruje procjeni pa se preskače međustepenica (Oreč u Rijeci npr)? U većini slučajeva u prošlosti igrači kao Tabinas bi otišli u neki HNL klub, Osijek ili Rijeka, možda vani u Mađarsku ili Sloveniju pa onda se dalje razvijali i postali igrači. Znam za igrače koji su dominirali 2. HNL, pa onda kasnije postali igrači u ligama debelo iznad HNL, pogotovo ih ima u prvoj belgijskoj ligi. Nadam se da i Tabinas ima taj potencijal.

Moneyball Zvone Bobana!
  • Ljubo
    1.4k
    sve ovo sto si izanalizirao stoji jer ima vrhunske fizičke predispozicije, siguran sam da su i bolje nego od Oreča. Tehnički mi se čini slabijim od Valinčića ali mislim da uz dovoljno kvalitetno razvijanje pozicijskog kretanja može biti moderan 2 way bek. Zanima me imas li možda neki sličan primjer nekog beka u top liga njegova skillseta, ako imas bio bi ti zahvalan.
  • Omake
    19.5k

Točno tako, on baš djeluje kao da bi mogao biti dobar primjer tog overlapping full back arhetipa, koji je dobar u završnici i u obrani, a lošiji u pas igri i progresiji. Marvin Senaya iz Auxerrea je stasistički jako sličan, iako je fizički 6 cm niži.
  • crophantom
    6k
    Ugodno sam iznenađen, za igrat protiv donjeg doma HNLa da odmori prvog beka čisto dobar backup, još kad se malo opusti, bit ce to skroz ok
  • Dudu
    3.3k
    Ne vidim po čemu je bolji od Mikića, al ok
  • Facke
    8.5k

A po cemu je losiji od Mikica? Bume vidli sad kak se bude Mikic pokazal v druge mimcadi. Mene je Tabinas odigral cist solidnu/dobru utakmicu.
  • Dudu
    3.3k
    Po tome sto ima 24 godine
    Nije dijete kluba
    Nije mladi hrvatski reprezentativac
    Nije bolji
  • rokikaciga
    16.4k
    Ja i dalje odgovorno tvrdim sa svojom forumskom diplomom da Mikić može komotno igrati HNL u praktički bilo kojem klubu koji se ne zove Dinamo u prvih 11.

Ali s obzirom da je u Dinamu neka se kali u Dinamo 2 i neka sljedeće godine preuzme mjesto od Valinčića kad ovaj ode.
  • vjeko1701
    27.3k
    Znači bolje bi bilo Mikiću tu i tamo uhvatiti neku minutažu u seniorima nego da igra kao glavni desni bek u Dinamu 2? Radi pravila, ako upiše previše nastupa za prvu momčad, više ne može igrati za drugu ekipu.

E sad, koga je manja šteta držati kao zamjenu?
  • Mr Anderson
    21.1k
    Dečko ima brzinu i solidan centaršut, a od tehnike jedino mobitel
  • IstinaZaDinamo
    2.7k

Na koje pravilo mislis, jesam nesto propustio?

Inace Tabinas je ok igrac, nista posebno, ali pljuvanje po njemu je nepotrebno.
  • vjeko1701
    27.3k
    Ignoriraj, staro pravilo iz zadnjeg puta kada su postojale druge ekipe. Po starome bilo koji igrač koji nastupi više od 5 puta za prvu ekipu više nema pravo nastupa za drugu. Al toga nema u ovogodišnjem pravilniku.
  • rokikaciga
    16.4k
    Kaj nije promijenjeno na 8 ili haluciniram?
  • vjeko1701
    27.3k
    Baš sam išao vidjet u pravilnik jer se spominjalo da će opet biti takvo pravilo ali ga tamo nema. Ne znam dal se kaj promjenilo, ovo je pravilnik iz 2. mjeseca ove godine.
  • Mali Zeus
    21.9k
    Čisto ok, prema naprijed aktivan iza mora malo poraditi na postavljanju, ali generalno za backup čisto dosta.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.