• miro
    7.6k
    ajde baš me zanima, daj neki primjer iz užeg centra Beča, Praga i sličnih gradova. Zagreb je grozan po tom pitanju
  • Hnlovac
    3.6k
    Nema apsolutno nikakve šanse

Predgrađa zapadnih gradova jesu zašarana, ali se grafiti i više vide kad su tamo fasade obnovljene

U Zagrebu je doslovno zašarano 95% zgrada, a negdje se grafiti ne vide jer se fasade RASPADAJU pa ih grafiti nisu devastirali

Beč je za nas je dalje Beč
    Evo rendom ulica u Anderlechtu gdje je Belgijaca valjda manje od 50%, sve ostalo treći svijet
    Screenshot-20251017-102121-Google-Earth.jpg

I ulica u Zagrebu, 100 metara od Zrinjevca i 600 metara od Trga
    Screenshot-20251017-102529-Google-Earth.jpg

Kad me ljudi u Zg posjete trebam im objašnjavati kako 50% grafskog stanocnistva nije treći svijet i da grad nije u bankrotu već Hrvati nisu u stanju održavati pola nekretnina
  • Alkmar1312
    128
    primjer iz praga? Pa taj grad ni ne spada pod zapadne gradove, a imaju problema s narkomanima koji leze po cesti, pomakni se malo iz centra di ne patroliraju s dugim cijevima... A beč takoder isto, pogledajte gradove u Njemackoj,Francuskoj...Nasi bi mogli uzeti primjer iz Praga di je na ulici non stop policija s dugim cijevima u centru, onda ne bi bilo saranja kod nas
  • Hnlovac
    3.6k
    Istinabog Pragu ne pomaže kaj ih posjeti 8 milijuna ljudi godišnje, bolesne brojke za grad te veličine
  • Alkmar1312
    128
    Slazem se s ovim kaj si gore napisao za obnavljanje... al jbg to je stvar vlasti, hoce ili nece...
  • mlinchica
    4.1k

Kolega je već stavio link na kultnu pjesmu kultnog koncerta.
    Kopajući malo po temi, naišla sam na Jajin intervju iz 1989.
    S Indexa je, ne zamjerite (znam da mnogi ne preferiraju ovaj portal) ali dobro za pročitati kako bi se dočaralo samo vrijeme, bunt mladosti pretočen kroz urbanu glazbu zg benda, u predvečerje stvaranja naše države.

A scene ovih ljudi, koji zalijepljeni jedni uz druge skaču i pjevaju - kad ste zadnji put bili na takvom koncertu, di se jedva može disat od gužve? Ili možda nikad. :wink:

Ako je netko od forumaša osobno bio tamo, neka napiše koju crticu.

https://www.index.hr/amp/magazin/clanak/ovo-je-pozadina-koncerta-na-kojem-se-prije-30-godina-okupilo-300000-hrvata/2124652.aspx

Par izdvojenih misli:

• Kako je došlo do vrlo očite povezanosti između "Prljavog kazališta" i Bad Blue Boysa?

Nije došlo do nikakve specijalne veze. Doduše, pjesma "Mojoj majci" hit je i Bad Blue Boysa, i Torcide, a dio je tih navijača i među mojim klincima iz kvarta. Stalno se pokušava objasniti ponašanje tih grupa navijača, iako se ono nije promijenilo - naši očevi su se tukli na stadionima, mi smo se tukli na stadionima, a, eto, i mlađe generacije se tuku na stadionima. U posljednje vrijeme je, zapravo, i politika uvukla svoje konce među navijače, jer je sad takvo vrijeme, ali na stadionima je oduvijek bilo zajebano.

• Za koncerte "Kazališta" se, ipak, u negativnom smislu govori i piše da su "sličili na utakmice"?

Da, i to me čudi. Netko je u "Vjesniku" napisao da je iznenađenje što se Bad Blue Boysi na Trgu nisu potukli. To nije iznenađenje - oni nisu imali razloga da se potuku, a nisu se imali ni s kime potući. Svatko traži odgovarajućeg partnera, pa tako i Bad Blue Boysi za tučnjavu. Partneri im nisu djevojčice od 12 godina i majke s djecom. Mislim da su grupe navijača odigrale pozitivnu ulogu na koncertu.
  • masacusec
    6.5k
    Otkako su danas promijenili nazive ulica u našem gradu, momentalno osjetim bolju kvalitetu života, prosto nevjerojatno!

Jedino kaj ću pozdraviti, a vidim da se pojedini mediji čude ko marica krivom kurcu...
    Naime, Josip Kuže je zaslužio dobiti svoju ulicu u gradu Zagrebu jer je zadužio sve navijače Dinama početkom 90-ih, a i sredinom 2000ih te im se uvukao pod kožu svojim angažmanom, ljubavlju, lojalnošću,iskrenošću i pragmatizmom prema NK Dinamu koji predstavlja simbol i ponos grada Zagreba! I sve to bez ikakve mrlje prema istom tom klubu....
    No, valja istaknuti na koncu, to nije ideja ovih kretena možemovaca, već ta ideja datira još od mostovaca prije nekih 10ak godina.
  • Mali dioničar
    18k
    Ako je netko od forumaša osobno bio tamo, neka napiše koju crticu.mlinchica

Bio sam ja na koncertu. To mi je 12 dana prije 14og rodjendana pa mi iz ove perspektive izgleda dosta hrabro od ujaka da me vodio tamo. Ali on me vodio na Cibonu još u Dom sportova protov Zvezde i ostalih pa sam bio naučen na gungulu.

Ne znam što se dogodilo taj dan u gradu, ali sjećam se da su svi mahnito bježali iz škola. Sa posla nije bilo potrebno bježati jer je tada valjda 10% ljudi radilo popodne.

Slično kao danas na dočecima reprezentacije, bilo je umijeće probiti se do Trga, a mi smo stigli do Kraša sa strane Jurišićeve gdje me ujak cijeli koncert držao na ramenima.

Jasno je da je Houra jednim pridjevom u pjesmi u biti posvećenoj svojoj majci zapalio iskru koja se rasplamsala do razine ovakvog koncerta. Osim hrvatskih zastava i bakljade, to vrijeme pa i taj koncert su obilježile vunene kape crven-bijeli-plavi koje su tada češće štrikale bake nego ih je bilo za pronaći za kupiti.

• Kako je došlo do vrlo očite povezanosti između "Prljavog kazališta" i Bad Blue Boysa?mlinchica

Prvu poveznicu sam ja doživio par mjeseci prije koncerta na utakmici Cibona-AEK. Legendarni neredi prije utakmice, za vrijeme utakmice i definitvna odluka Novosela da nismo poželjni nakon tog dogadjaja.

Usprkos brutalnosti policije koja tukla i sa psima rastjeravala prije utakmice ispred dvorane, nagurali smo se unutra, a tu utakmicu je izmedju ostalog obilježilo upravo pjevanje Ruže uz pozitivnu histeriju na stih "hrvatska". Valjda od nas nije znao da je naziv pjesme Mojoj majci.

Ne znam ubačeno "boje Dinama" u Marinu, ali u svakom slučaju prva je poveznica Ruža i kape crven-bijeli-plavi.
  • Sajla
    14.2k
    uz časopis TOP (Tjednik odabranih priloga :lol:) je tada kao prilog na kioscima bila singlica Mojoj majci/Marina i hrpa klinaca ju je imala. nisam siguran je li to bilo baš na dan koncerta ili neki drugi, ali sjećam se da je naša "glazbenjača" (danas mi je krivo što smo jednu dragu ženu nastavnicu zvali tako grubim nadimkom) na gramofonu za vrijeme odmora puštala "Ružu" u učionici. nevjerojatno kako je ta pjesma obilježila ono vrijeme.
  • mlinchica
    4.1k
    Valjda od nas nije znao da je naziv pjesme Mojoj majci.Mali dioničar

I u godinama kasnije smo mi odrastali na “Ruža Hrvatska”.

A ovo su najbolje priče, iz kuta klinaca, nesvjesnih još točno svega kaj se događalo.
    U to vrijeme su ovako nagužvani ljudi na koncertima i tekmama bili normala.
    Danas bi vjerojatno pol ljudi dobilo panic attack :grin:
  • Mali dioničar
    18k
    Realno, danas mi je od Prljavog kazališta Široke ulice daleko daleko najbolja, pa onda Crno-bijeli svijet, ali eto svako vrijeme nosi svoje.
  • mlinchica
    4.1k
    Uz sve te njihove stare, kultne urbane opet, ja jaaako volim njihovu pjesmu Devedeseta. A čak ju ne mogu uvijek niti slušat jer me totalno lupi na neki bad, kaj ja znam.. :grin:

A se netko sjeća koncerta na trgu, negdje drugom pol ili krajem devedesetih, kad su htjeli pokrenuti priču oko Novog vala ponovo? Majke, Kojoti, Laufer, Kud idijoti, Pipsi … mislim da je iz tog pokrenut Fiju briju ili je to već bio jedan od tih koncerata? Ne mogu nigdje pronaći pa ne znam u koju godinu da ga smjestim ali znam da je radi tog koncerta bilo masovnog markiranja iz školice. :blush:
  • Sajla
    14.2k
    Fiju briju je bio u Domu sportova, a Zagreb Gori na Šalati koliko se sjećam, ne znam na koji koncert na trgu misliš :(
  • mlinchica
    4.1k
    Ma ne znam ni ja, zato pitam. :lol:
    To je mislim bio nekakav početak kad su brijali na pokretanje novog rock vala, iz toga su onda proizašli Fiju i Zagreb gori.
    Sjećam se samo da je koncert bio prek tjedna ili petak?, popodnevni turnus u školi pa se markalo, zimske jakne isto.. znači negdje možda oko Božića?
    Urban još bio u Lauferu.
  • Sajla
    14.2k
    hm. baš sad gledam da je Fiju Briju prvi bio 1993. a tebi se čini da je druga polovica 90ih tako da mi jedino Zagreb Gori kronološki odgovara - osim kaj je on bio u ljetno doba i na Šalati. u zimsko doba na trgu je bio prosvjed za Radio 101 ali tu nije bilo koncerta. s ovim bendovima kaj si nabrojala je u to doba još bilo svirki za dodjelu nagrade Crni mačak, ali ni to nije bilo na trgu... fakat mi niš više ne pada na pamet :D
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet