Comments

  • Dinamo Zagreb 2022./2023. - O svemu pomalo


    Neki ljudi u Dinamu to odbijaju shvatiti, misle da će se dogoditi samo od sebe, ali konačni rastanak sa Zdravkom Mamićem ne može proći bez krvavih gaća, odmah nakon sjednice Izvršnog odbora, krajem prošlog tjedna, član klupske vlade predvidio je za Jutarnji rovovsku borbu na redovnoj Skupštini. Predviđanje je bilo blago jer najavljena rovovska bitka u ponedjeljak je na Skupštini prerasla u otvoreni rat.

    Bilo je, doznajemo, baš onako, krležijanski - kad se u balkanskoj krčmi pogase svjetla, onda sijevaju noževi. Kada u blizini nema kamera i mikrofona, skidaju se rukavice i lete vulgarne uvrede i prijetnje, sve na rubu fizičkog obračuna. Na kraju, iz mraka maksimirske krčme kao (privremeni) pobjednik izlazi odbjegli barbarogenij, koji već četiri i pol godine ne može primirisati Zagrebu bliže od 200 kilometara - toliko, naime, ima do Banjaluke - što ga ne sprečava da s daljinskim u ruci, preko svojih glasača u skupštini, povlači ključne poteze.

    Ali vratimo se kronološki na ovih nekoliko burnih maksimirskih dana. Na spomenutu sjednicu Izvršnog odbora članovi su došli razmjenjujući usput na WhatsAppu video Mamićeva gostovanja u izvjesnoj emisiji na Dodikovoj televiziji. Sve one Dinamove dužnosnike koji su sišli s njegova kursa tamo je titulirao kao "neke fukare koje se bez njega nisu znale ni popišati", i najavio im izbacivanje iz kluba. Većina članova Izvršnog odbora i prije te uvredljive poslanice okrenula se struji koju predvodi član uprave Krešimir Antolić: u petak su većinom 9:4 izglasali da Ante Čačić, uz trenersku funkciju, privremeno zadužuje ovlasti sportskog direktora. Iza izglasane odluke, predsjedničkim autoritetom stao je i Mirko Barišić.

    Tajming i motivaciju za tako upakiran potez shvatit će svak tko iole razumije nogomet: pred vratima je siječanjski prijelazni rok, u klupsku blagajnu moglo bi se kolateralno preliti 15-ak milijuna eura iz Gvardiolova transfera u neki od premierligaških klubova, a onda još i milijuni od sve izglednije prodaje Livakovića, Petkovića, Šutala ili Oršića. Ako u smislu ljudskih odnosa proživljava neka olovna vremena, financijski je Dinamo upravo zakoračio na prag zlatnog doba. Izvršni odbor kluba (ili većina u njemu) zato ne želi da desetke milijuna eura kroz buduće transfere vrti vlasnik pravomoćne presude s teškim sudskim procesima za vratom. Zdravko Mamić, na drugoj strani, ne namjerava prekriženih ruku gledati kako drugi okreću taj novac.

    Na Skupštini u ponedjeljak je, dakle, rukama 40 (od 67 nazočnih) skupštinara smijenjen Krešimir Antolić. Danima unaprijed kuloari su brujali da se sprema puč, jer Mamić sustavno okuplja svoje skupštinske glasače te uz pomoć lojalnog saveznika Miroslava Rožića, predsjednika klupskog Nadzornog odbora, vodi računa o proceduralnim benefitima koje ima na raspolaganju kao kontrolor većine u Dinamovu "parlamentu". Jedan od tih benefita jest da na mjesto trojice bivših skupštinara imenuje tri vlastita čovjeka, čime će zabetonirati većinu za sljedeću sjednicu u ožujku. Usput, Rožiću je, kako saznajemo, uz honorar od 50 tisuća kuna, Mamić povjerio zadatak da u međuvremenu napiše novi Statut, kojim bi se uklonile prepreke za ograničavanje njegove volje u budućnosti.

    A želju da dramatično skreše utjecaj dojučerašnjeg gazde već mjesecima pokazuje Krešimir Antolić. Čini to vrlo odlučno, gotovo prkosno, ako u obzir uzmete da je donedavno figurirao kao njegov čovjek i da mu je u javnim nastupima saveznički držao ljestve. Kao jedan od tri člana Uprave, Antolić je na sebe preuzeo ulogu gromobrana ispred Dinamove blagajne, kada je stopirao svu silu inicijativa iz Međugorja. Sve one ticale su se igračkih transfera (Barišić, Kačavenda, Pjaca, Omeragić) i trenerskih angažmana (Milanič) na kojima bi se, kažu naši izvori, zavrtjelo ukupno 13,5 milijuna Dinamovih eura. Zašto je to činio? Osim što nisu prolazili elementarnu logičku provjeru (Kačavenda i Pjaca vuku ozljede, Barišić i Omeragić relativno su nepoznati igrači, a Milanič je deklarirani partizanovac), ovi poslovi Antolića su u perspektivi činom potpisa uvlačili u probleme sa zakonom.

    "Čak 39 posto od 130,5 milijuna kuna potrošenih u posljednje dvije godine, dakle 50 milijuna kuna, Dinamo je isplatio kao proviziju agencijama za posredovanje igračima. Tu ima svega i svačega, jedna je agencija registrirana na Zdravkova vozača u Hercegovini. Uefa preporučuje da iznosi provizije ne budu manji od tri niti veći od deset posto, a mi smo isplaćivali po 18 posto", objašnjava izvor Jutarnjeg.

    Nogometni svijet u ovakvom manevru prepoznaje jasne obrise tzv. rikverca. Umjetno se napušu troškovi transfera pa uključene strane poslije ispod stola dijele višak. Naši sugovornici kao posebno "zanimljive" u ovom kontekstu izdvajaju transfere Denija Jurića i Marka Bulata iz Šibenika u Dinamo, Sandra Kulenovića, koji se u plavo jato vratio iz Legije, te Marijana Čabraje, koji je došao iz Gorice. Na te četiri kupovine, investirajući u igrače koji su kroz momčad prošli kao epizodisti, Dinamo je, prema Transfermarktu, potrošio 6,4 milijuna eura....

    Što nas čeka sljedećih dana? Nesmiljena borba za vlast, u kojoj bi na koncu ključnu ulogu mogao odigrati Mirko Barišić. 86-godišnji predsjednik dugo je slovio za čvrstog Mamićeva zagovornika, ali na Izvršnom odboru podržao je odluku o promociji Ante Čačića za v.d. sportskog direktora. Pomirljivo je nakon Skupštine došao u kavanu Johann Franck na Dinamov božićni party i odande poslao poruku da "svako društvo ima problema", ali božićne melodije nisu uspjele zagušiti buku koju su proizvodila dva tabora oštreći noževe za nastavak obračuna...
  • Dinamo Zagreb - Povijest Grba
    Svaka čast na ovoj objavi :clap:

    Ne znam da li sam igdje na internetu našao ovak dobar opis svih tih promjena a ove neke grbove od 45. do 52. nisam ni vidio do sad. Htio sam samo pitat da li su svi ovi grbovi iz te knjige Tomaševića i gdje ste našli ovaj grb sa štitom? Nisam nigdje vidio verziju s tim oblikom petokrake.
  • Grad Zagreb


    Autori se rugaju ljudima koji su protiv nacizma/desnice. Poruka je da 'oni koji su ok sa lgbt/migracijom su gori/ništa bolji od nacista'.....znači ultradesničar uputio poruku svojim neistomišljenicima
  • Dinamo - simboli kluba (grb...)
    Jel ovaj grb koji si stavio sa retro dresa koji je napravio klub ili original dresa iz 70tih ili 80tih…?
    Osim samog oblika zvijezde, problematično je i da zvijezda ide u bijelo polje, a znamo da zagovornici zvijezde nisu fanovi bijelog polja.
    Mali dioničar

    Mislim da je ovo original dres al čak i da nije ima još original dresova gdje se dio petokrake širi na bijelo polje i ima zlatni rub. Jednostavno nije bilo standardizirano. Imaš primjere s bijelim rubom i s zlatnim pa tako i razne veličine i položaje petokrake. Par puta sam čak vidio malu zlatnu petokraku (bez crvene boje).
  • UCL - 2.pretkolo - Dinamo Zagreb vs Shkupi - 19.07.2022. - 21:00h - Stadion Maksimir - Zagreb
    Mogli su vikat slava Bekimu il bilo kaj normalno al naravno da je moralo balkanski. Vidio sam i neke klince koji su krenuli vikat jer valjda misle da se navijač našeg kluba mora dičit mržnjom. Dobro da nam je Baka otišao prošli tjedan pa da nije morao to slušat.
  • 1. HŠK Građanski Zagreb


    Ja il ti možemo misliti što god hoćemo al ne možemo znati. Tvoje žele i misli ne mijenjaju povijest.
  • 1. HŠK Građanski Zagreb
    Ti tvrdiš da je Bobek ostao u Dinamu da bi neki dečko iz Concordie igrao u Dinamu umjesto Bobeka?Mali dioničar

    Ja to ne trvdim jer ni ja ni ti to ne znamo. Kao što se ne pravim da znam ko bi di igrao poslije rata da se desilo ovo ili ono. Nisam poznavao te ljude niti sam bio u njihovim glavama. Ja sam govorio o činjenicama a ti si se uvrijedio i uhvatio za sitan detalj u mom komentaru sam zato kaj post nije bio u skladu s tvojim mišljenjem.
  • 1. HŠK Građanski Zagreb


    Ok pa moja je baka preselila iz Slavonskog Broda u Zagreb znači po tvojoj definiciji je moja baka bila u emigraciji u Zagrebu.... Jesi sad zadovoljan? To i dalje ne mijenja da tvoj komentar nema veze s temom
  • 1. HŠK Građanski Zagreb


    Zagreb i Beograd su bili u istoj državi. Toronto i Zagreb nisu. Zar je za tebe Prosinečki emigrirao kad je otišao u Beograd? Zar je Tuđman pola života proveo u emigraciji? Nemojmo se pravit blesavi.

    Btw tema je rasprava o tome da li je Dinamo Građanski ili ne a ti si se uhvatio za jedini dio mog komentara koji nema veze s temom.
  • 1. HŠK Građanski Zagreb
    Koji je smisao ovog članka u kontekstu ove teme?

    Na početku članka piše da su igrači na slici nasljednici Građanskog al da su morali igrati s natpisom Dinamo kak bi vlastitu publiku uvjerili da oni nisu 'onaj stari sastav Građanskog'. A onda imenuje igrače koji su činili sastav:

    - Mirko Kokotović (Građanski)
    - Zvonimir Monsider (Trgovački, Ferraria, Concorida)
    - Josip Dragutin Horvat (Trešnjevka, Concordia, Ferraria, Zagorac)
    - Ivan Horvat (Ferraria)
    - Dragutin Lojen (HAŠK)
    - Ivan Jazbinšek (Policijski Zagreb, BSK Beograd, Građanski)
    - Ratko Kacian (Osvit, HAŠK, Hajduk, HAŠK)
    - Željko Čajkovski (HAŠK)
    - Slavko Beda (Graničar, Concordia)
    - Vinko Golob (Slavija Varaždin, Concorida)
    - Branko Pleše (Concordia, Građanski)

    Znači ne da nije 'onaj stari sastav Građanskog' kak veli autor nego je ovo ekipa u kojoj su uglavnom dečki koji nisu igrali za Građanski. Nakon toga čovjek krene pisat kak je Građanski srušen i da je na tim ruševinama izgrađen Dinamo i čak kasnije piše da je Građanski nestao kao što su HAŠK, Concordia, Slavonija i Zrinski nestali.

    Ovo mi izgleda kao isfrustrirani čovjek u emigraciji koji nespretno pokušava objasniti vezu između Građanskog i Dinama a istovremeno tvrdi kak je Građanski nestao 45. da bi 'srbokomunisti' mogli gradit Dinamo...
  • Shop & Web Shop


    Jel ovo jedina slika nove trenirke ?
  • dZG - TRANSFERI - novosti, nagađanja i tračevi
    Ima li kakvih vijesti o mogućem dolasku napadača?

    Pitam jer kak sad stvari stoje ulazimo u sezonu sa samo dva napadača. Jurić je već otišao, Emreli je ozlijeđen a o Andriću se piše kao da je već otišao.

    Mislim da Čačić malo pretjeruje s ovim rezovima. Ak se Emreli ne vrati uskoro a Drmiću npr ode koljeno u sljedećih par tekmi preostaje nam jedna 'devetka' i to Petković koji baš i ne igra kao devetka...
  • dZG - TRANSFERI - novosti, nagađanja i tračevi


    Slažem se. Evo kad ste se već dotaknuli Andrića on je prije dolaska u Dinamo zabio 10 golova + 2 asistencije u prvoj polovici sezone 18/19 za Zaprešić. Da je ostao u Zaprešiću s tom minutažom i formom vjerojatno bi imao oko 20 golova na kraju sezone.