• Mathiasovi Chageri
    3k
    prije smo dok je sve bilo oke, (prije 2010.-počeo bojkot i ostalo) bez problema rasprodali stadion i za europu i hajduk...NKDZ86

Znam da se svi sjećamo pre-punog Sjevera pa to onda projeciramo na cijeli stadion ili su nam u glavi Werder i Arsenal ali mi nismo rasprodavali niti prije 2010. stadion ni za Europu niti za Hajduk. Isto kao i sad je posjeta ovisila o vremenskoj prognozi, bojkotu, protivniku, ovome i onome.

Pa da demistificiramo to da smo rasprodavali stadion, evo ti brojke naših domaćih europskih utakmica iz ovog milenija, koliko sam ih uspio iskopati sa interneta i iz sjećanja:

2000/2001
    Milan - 32.000
    Slovan Bratislava - 5.780
    Parma - 4.894

2001/2002
    Flora - nemam podatak
    Maccabi Tel Aviv - 9.000

2002/2003
    ZTE - 12.000
    Fulham - 30.000

2003/2004
    Maribor - 15.000
    Dinamo Kiev - 28.000
    MTK - 6.000
    Dnipro - 10.000

2004/2005
    Primorje - ne mogu naći nigdje podatak, sjećam se kao klinac da je baš bila dobra posjeta za drugo pretkolo Kupa Uefa
    Elfsborg - 10.000
    Beveren - isto desetak tisuća
    Heerenven - 12.000

2006/2007
    Ekranas - 7.000
    Arsenal - 30.000
    Auxerre - 30.000

2007/2008
    Khazar Lankaran - 8.000
    Domžale - 25.000
    Werder - 33.000
    Ajax - 30.000
    Basel - 25.000
    HSV - 20.000

2008/2009
    Linfield - 2.800
    Domžale - 8.000
    Shaktar - 20.000
    Sparta Prag - 15.000 (ako i toliko, sjećam se da je možda bilo i manje)
    NEC - 15.000
    Spartak Moskva - 15.000 (možda mrvu više, ovo je službena brojka bila)

Kad bih uzeo sve domaće utakmice od 2000. do 2010. i gledao prosjek, to bi bio 16.800. Na to dodaj ili oduzmi tisuću ili dvije jer su se u ovo vrijeme posjete određivale odokativno ili izdanim ulaznicama ako je taj podatak postojao, primjetiti ćeš da su velika većina posjeta zaokružene.
  • jedan u nizu
    8.7k
    Ne mozes uzimati prosjek kada smo u tih 30 utakmica koje si izvukao, velika vecina bila pretkola. Ako izbacimo Milan, Arsenal i Werder kao najjace protivnike i rasprodane stadione, jedini donekle solidni protivnici su Fulham, Dinamo Kiev, Auxerre, Ajax, Basel i HSV. Koji su zapravo imali jako dobre posjete i mozda cak i rasprodane stadione (ne znam kakve su situacije bile ja jugom i brojanjem karata ali od kapaciteta moras oduzeti 4k mjesta na jugu).
    Ovi drugi nabrojani protivnici su oni koje mozemo i moramo ocekivati u doglednom razdoblju, jer nam je realnost da igramo skupine LP ili EL. Pretkola cemo prolaziti, ali mozemo se nadati da 4 puta godisnje imamo solidne i top protivnike, a ne da jednom u 4 godine ugostimo top klub.

Druga stvar, ne mozes usporedivati Maksimir sa modernim stadionom. Da je za svih tih 30 utakmica bio moderan stadion, budi siguran da bi posjete bile vece, i to je sigurno.

Trece, sve zavisi o momentumu kluba i sinergiji sa navijacima. Tada to nije bilo toliko izrazeno, uvijek su bile neke borbe, a tek sad je klub potpuno otvoren navijacima. I brojka od 50k clanova znaci nesto.

A idemo sada usporediti HNL posjetu tih godina i sada.
    Sigurno je posjeta u HNLu bila manja nego sad. Ako smo (bubam sad) imali posjetu na HNLu od 6k prosjecno, a u europi 17k. Sta cemo onda sada kada nam je HNL prosjek 11k, a u europi imamo daleko bolje protivnike.

Govoriti o manjem kapacitetu je suludo. Stadion treba graditi za buducnost i mogucnosti.
    Sada se govori kako bi se moglo uloziti par mil eura u neku montaznu tribinu i da bi se isplatilo brzo sa danasnjom posjetom. A onda kada pricamo o 150mil ulaganju, stajemo na loptu i govorimo da nam ne treba.
    Pa neka i bude poluprazan . Neka nam je prosjek 20k na stadionu od 40k. Ali kada budemo imali sezonu ili divje za pamcenje svi cemo govoriti kako nam je i 40k premalo i da smo na vrijeme trebali uloziti nesto miliona vise da bi nas 'sad' moglo stati vise.
  • Mathiasovi Chageri
    3k
    Nisam ja niti govorio da treba manji kapacitet, ja sam se samo nadovezao kolegi prije mene koji je rekao da smo rasprodavali stadion. Očigledno je da nismo. Nama je grupna faza Kupa UEFA bila nerijetko na 15.000.

Ako izbacimo Milan, Arsenal i Werder kao najjace protivnike i rasprodane stadione, jedini donekle solidni protivnici su Fulham, Dinamo Kiev, Auxerre, Ajax, Basel i HSV. Koji su zapravo imali jako dobre posjete i mozda cak i rasprodane stadione (ne znam kakve su situacije bile ja jugom i brojanjem karata ali od kapaciteta moras oduzeti 4k mjesta na jugu).jedan u nizu

Možemo mi govoriti o lošem stadionu, lošim protivnicima i lošem vremenu, ali tu ulazimo u sferu biranja protivnika, vremena ili kojeg god razloga. I ti sam govoriš tu o solidnim protivnicima i lošim protivnicima? Utakmica protiv nekog Ekranasa u prvom pretkolu Lige prvaka je svejedno utakmica Dinama, po ljetnom vremenu, pa nam opet smeta mala posjeta jer je "Zagreb prazan". Mi smo 2008. imali utakmicu za ulazak u grupne faze europskog natjecanja nakon 10 godina, pa smo opet imali protiv Čeha 15.000 ljudi. Također, imaš skoro sve utakmice Dinama, barem sažetke, na Youtubeu, slobodno odi i pogledaj si gornje etaže i rubove istoka na tim utakmicama, daleko je to sve bilo od rasprodanog.

Govoriti o manjem kapacitetu je suludo. Stadion treba graditi za buducnost i mogucnosti.jedan u nizu

Ja smatram da je kapacitet od 40.000+ prevelik i da bi kapacitet trebao biti koliki i sad, od 32.000 - 35.000. Ne zanimaju me reprezentacije, ne zanima me finale Lige prvaka i razne megalomanije, zanima me samo Dinamo. Mi smo kao klub imali svoju najveću posjećenost u povijesti kluba 1982. i 1983. kad smo imali iznad 25.000 prosjek. U vrijeme kad se kolektivno išlo na utakmice jer ju nisi mogao nigdje drugdje pogledati. Danas, kad klinci potpuno na drukčiji način konzumiraju sportski sadržaj i nove generacije koje su sve manje zainteresirane za isto, mislim da nema šanse da mi punimo stadione od 40.000+ u kontinuitetu, a za dvije utakmice godišnje se ne gradi stadion.

Sada se govori kako bi se moglo uloziti par mil eura u neku montaznu tribinu i da bi se isplatilo brzo sa danasnjom posjetom. A onda kada pricamo o 150mil ulaganju, stajemo na loptu i govorimo da nam ne treba.jedan u nizu

Govoriš o montažnoj tribini i da bi se isplatilo. Koliko? Ja ću ti reć da je npr današnji istok u funkciji da bi mi trenutno imali sličnu ili nešto sitno veću posjećenost. Drastično veću ne. Masa ekipe sa zapada i sjevera bi se prebacila na svoju prirodnu tribinu, ovi koji su trenutno na gornjim etažama bi se prebacili dolje dok ima mjesta i to ti je to. Ulaganje u novi, moderni stadion od 35.000 ljudi je ulaganje u naše mogućnosti. Uostalom ja bih radije da imamo stadion koji nam je pun 80% u sezoni, nego stadion koji je pun 61%, ali eto možda ako dođe Barcelona ili City bude 40.000 ljudi tu jednu utakmicu ili dvije u sezoni.

Neka nam je prosjek 20k na stadionu od 40k. Ali kada budemo imali sezonu ili divje za pamcenje svi cemo govoriti kako nam je i 40k premalo i da smo na vrijeme trebali uloziti nesto miliona vise da bi nas 'sad' moglo stati vise.jedan u nizu

Evo ti Osijek. Prošle sezone je hype novog stadiona digao posjećenost. Sad je lošija sezona (ne grozna, nego lošija) pa ih moraš puškom tjerati na stadion. Svaki klub ima tu tendenciju naglog rasta posjete novim stadionom, pa opet pad nakon koje godine.

A da ti na tu tvoju tezu potencijalne "sezone za pamćenje" kontriram protutezom jer sve je ovo ionako "što bi bilo kad bi bilo". Tko ti garantira, uzevši u obzir našu tradiciju i povijest bunta, da nećemo za 3, 7 ili 13 godina opet u nove borbe i bojkote? Samo smatram da su naše mogućnosti jedan fini, moderan stadion od 35.000 ljudi, koji će biti jako dobro ispunjen u HNL-u i pun u Europi i da nam ne treba ulaganje u megalomanske projekte koji neće biti isplativi niti ćemo ih puniti.
  • Bosskovitz
    12.4k
    Imate li fotku nekog postojećeg stadiona te veličine sa jednom etažom?Goran86

Da je relativno moderan stadion i nema atletsku stazu - jako malo njih, i redovito su manji od te brojke. Recimo Karaiskakis je 32.000:

development-3.jpg

Nueva Condomia u Murciji je 33.000:

DBvl6DXWsAAOeFR.jpg:large

Tivoli u Aachenu je par stotina ispod 33.000:

DSC_3359-jpg-43f6aa99df61e7edaa959f1f31f6895e.jpeg

St. Mary u Southamptonu je 32.300:

1280px-St_Mary%27s_Stadium_%282%29.jpg

Dresden je 32.000:

1920px-2021-05-12_SG_Dynamo_Dresden_gegen_Bischofswerdaer_FV_08_%28Wernesgrüner_Sachsenpokal_2020-21%29_by_Sandro_Halank–042.jpg

Dnipro Arena je 31.000:

Panoramio_-_V%26A_Dudush_-_Домашняя_арена_Днепра.jpg

Postoji jedan ključan problem s tim tipom stadiona: na njima nema loža i skyboxova koje moramo imati. S druge strane, to je problem i s dvoetažnim stadionima jer imati ložu na Sjeveru ili ispod/iznad gostujućeg sektora nije baš pretjerano smisleno. Mislim da kad će se krenuti o tome raspravljati, ideja koja će biti zanimljiva je ovo kaj u Aachenu (ali i na stadionu Rapida iz Beča ili Ferencvarosa) imaju na jednoj tribini: njezino snižavanje i instaliranje loža i skyboxeva.

U svemu tome postoji i još jedna varijanta koja doduše pretpostavlja dvije etaže, ali takva struktura da otprilike dvije treći stadiona budu donje etaže, a jedna trećina gornja etaža, pri čemu bi se gornje mogle vizualno zatvoriti na utakmicama na kojima neće biti više od nekih 25.000 navijača.
  • jedan u nizu
    8.7k
    A gle ja ti kazem da se vremena mijenjaju. Nekada smo na tim europskim imali 15k, ali na prvenstvu u to vrijeme 4-5. Sada kada na hnlu imamo 10+ normalno je ocekivati i vise na europi.

Govoriš o montažnoj tribini i da bi se isplatilo. Koliko?Mathiasovi Chageri

Ma ne mislim ja da bi se isplatilo ili sam zagovarao isto, nego spominjem narativ javnosti i dijela zone. Slican narativ bi bio kada bi dva puta bili u stanju napuniti 42k ljudi na stadionu, i tada bi ljudi govorili da se za te dve utakmice godisnje isplatilo napraviti veci stadion.

da je npr današnji istok u funkciji da bi mi trenutno imali sličnu ili nešto sitno veću posjećenostMathiasovi Chageri

Slazem se da bi se dio ljudi preselio sa sadasnjih tribina, ali ima i ljudi koji izbjegavaju zapad jer je preskup, a sjever jer je ultras tribina. Koliko bi bila veca posjecenost, nemozemo znati, ali i da je 2k veca, to je i dalje solidan pomak.

Evo ti Osijek. Prošle sezone je hype novog stadiona digao posjećenost. Sad je lošija sezona (ne grozna, nego lošija) pa ih moraš puškom tjerati na stadionMathiasovi Chageri

I evo da se sljedece godine bore za naslov imali bi rasprodan stadion vise puta. Kao rijeka prosle godine. Sve je stvar momentuma kluba. To i kazem. Mi smo barem klub koji tezi sto boljem rezultatu i ocekuje se od nas naslov i europa svake godine, ili barem borba za istu. Nismo osijek da o naslovu mozemo samo sanjati.

A da ti na tu tvoju tezu potencijalne "sezone za pamćenje" kontriram protutezom jer sve je ovo ionako "što bi bilo kad bi bilo". Tko ti garantira, uzevši u obzir našu tradiciju i povijest bunta, da nećemo za 3, 7 ili 13 godina opet u nove borbe i bojkote?Mathiasovi Chageri

A valjda radimo stadion u optimizmu a ne sa kocnicom jer postoji scenarij da opet imamo bojkot, ispadnemo u drugu ligu ili bankrotiramo. Radimo stadion sa idejom da smo najmanje u slicnim ambicijama kao zadnjih godina, a ne sa negativnim scenarijima.

Ja ne mislim da nam treba 40+ stadion, ali ne bi volio da to na kraju bude 'samo' 30k ili cak i manje. Sadasnjih 35k je po meni sasvim ok, cak i do 40. Zbog drugih mogucnosti, finala i raznih koncerata.
    Na kraju i da imamo prosjek od 20k, isto ce izgledati 'prazno' i da imamo 35k ili 40k kapacitet.

Cak sam j spomenuo nedavno, ako postoji opcija za napraviti stadion od 30k, sa mogucnoscu proširenja, bez da se moraju rušiti tribine ili mijenjati ne znam sta, bi bilo super. Kada bi se moglo u buducnosti, po potrebi dodati nekoliko redova tribina i dobiti jos oar tisuca mjesta to bi bilo super. Cini mi se da je netko govorio kako Pampas moze ici na 15k, a po izgledu bih rekao da je to upravo to - dodavanje jos 2-3 reda iznad postojecih tribina jer ima dovoljno mjesta i prostora izmedu tribina i krova.
  • Bosskovitz
    12.4k
    Prebačeno s teme o Kranjči jer ne pripada tamo:

Pa da, strašno je zapravo. Na Opus areni je zadnji red tribina bliže terenu od prvog reda tribina Maksimira. Iskopao sam stari post, da ponovim jer ovako je to najlakše percipirati:

Europa-Park Arena u Freiburgu: možda najbolji za uspredbu, kapacitet 35.000 mjesta, praktično kao Maksimir, tlocrt vidljivo manji - Sjever Gore, Zapad Gore, pola Istoka, gotovo cijeli Jug i par najviših redova Zapada dolje toliko su daleko od terena da bi tamo bili ispred stadiona:

temp-Imagel-ZNkzr.jpg

Westfallen u Dortmundu: kapacitet 80.000 mjesta, gotovo dva i pol puta veći od Maksimira, tlocrt podjednak:

temp-Imagey-Zr-Rt-C.jpg

Stari Nou Camp u Barceloni, najveći stadion u Europi kapaciteta 99.000 mjesta, tlocrtom neznatno veći od Maksimira:

temp-Image-Ag-KUS1.jpg
  • Oluja
    4.5k
    Freiburgov bi nam i najbolje odgovarao. Navijacka tribina u jednj etazi, ostale tribine na dvije etaze
  • SAS1987
    14.9k
    Primorje - ne mogu naći nigdje podatak, sjećam se kao klinac da je baš bila dobra posjeta za drugo pretkolo Kupa UefaMathiasovi Chageri

12k. Kolo, dva kasnije je bilo na Rijeki par tisuća pa se netko na internet forumu cudio kako moze Primorje privući 12k a Rijeka ne :lol:

Maribor - 15.000Mathiasovi Chageri

Gnjavio Mamic da treba regionalne lige a isti tjedan plakao da je na Dinamo - MB bilo samo 18k i da se ne isplati igrati takve tekme :lol:

Kužim zasto je napravljena takva analiza ali treba uzeti u obzir da je lakše prodati recimo 15k karata za istok nego 5k za sjever gore
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.