• Blaz
  103
  Iako je Dinamo kroz povijest pratila prava “vojska” navijača, prva organizirana skupina ljubitelja “plavih” pojavila se 1986. godine. Nekolicina najzagriženijih, najvjernijih navijača Dinama osnovala je tada, po uzoru na slične skupine u inozemstvu, skupinu Bad Blue Boys. Prema legendi, ovaj naziv inspirirao je, u to vrijeme vrlo popularni film “Bad Boys” sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi…

  Po zagrebačkim kvartovima počele su “nicati” BBB podružnice, pa su se i na utakmicama počeli pojavljivati “autonomaški” transparenti (BBB Maksimir, BBB Travno, BBB Dugave, itd.) Isprva su navijači sami organizirali odlaske na gostujuće utakmice po tadašnjoj Jugoslaviji. “Upamtili” su ih u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Nišu, Titogradu, Skopju, Splitu… Putovali su bivšom državom ponosno, uzdignuta čela, pronoseći ime Dinama, Zagreba i Hrvatske. Nerijetko, neizbježno je bilo i potući se, primiti udarce, ne bi li se dokazala ljubav prema klubu. Nije ih smetalo. Dinamo je bio i ostao – svetinja.
  Početak 90-tih donio je i organiziranje prvog Fan cluba Bad Blue Boys. Zanimanje je bilo veliko, svatko je želio dati svoj prilog organizaciji. Unatoč entuzijazmu, navijači su se suočili s brojnim problemima.
  Bez obzira na to, zajedništvo je samo jačalo, da bi svoj vrhunac doseglo 13. svibnja 1990. godine.Toga dana u Maksimiru je gostovala beogradska Crvena zvezda. Na ispunjenom stadionu, provokacije gostujućih navijača, takozvanih “delija”, počele su već uoči same utakmice. Kada su beogradski huligani probili ogradu na južnom stajanju i krenuli u obračun s manjom grupom običnih zagrebačkih “drukera”, sjeverna tribina, na kojoj su bili smješteni Bad Blue Boysi – podivljala je. U trenutku, srušena je zaštitna ograda i navijači Dinama krenuli su u “pohod prema jugu”. U neredima koji su uslijedili, pripadnici tadašnje “milicije” slijepo su slijedili upute svojih nadređenih, krenuvši u obračun s navijačima Dinama. Mnogi su uhapšeni, premlaćeni i “obilježeni”. U obranu svojih navijača stao je i tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban. Njegov legendarni skok na jednog od pripadnika “milicije” znakovito je obilježio početak kraja jedne države. Većina Bad Blue Boysa smatra kako je Domovinski rat počeo upravo 13. svibnja 1990. godine – nikad odigranom utakmicom između Dinama i Crvene zvezde…

  Tijekom rata, brojni navijači Dinama branili su hrvatsku grudu. Bilo u redovima Policije, Zbora Narodne garde ili HOS-a. Rame uz rame s navijačima ostalih hrvatskih klubova Bad Blue Boysi su prolazili ratišta od Vukovara do Prevlake. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili na “svoj sjever”. U čast i vječnu slavu poginulim navijačima Dinama, podno zapadne tribine podignut je spomenik – oltar hrvatskim vitezovima, kojima je u srcu bila plava boja.Do danas, maksimirskim tribinama prošli su naraštaji novih navijača. Međutim, Bad Blue Boysi bili su i ostali Dinamov dvanaesti igrač. Ne samo u Maksimiru, već i na tribinama stadiona diljem Europe. Ostali su, u pravom smislu, dio “legende o Dinamu”.
 • BluePhone67
  1.4k
  nhyx0to4c6dyxp9h.jpg
  usw2u6caac3ngai5.jpg
  0yd8h5d58bten2yp.jpg


  Evo par knjiga o BBB i knjiga po kojoj je radjena predstava..
 • BluePhone67
  1.4k
  Btw, pozdrav Blazu
 • deda
  695
  He-he, lep pozdrav gosponu Blažu. Od njega očekujem lijepe priče na ovoj temi. Ne moraju biti friške, dapače bolje starije, ono kad prođe zastara.:lol:
 • bk5b
  100
  Daleko najdraži magazin/časopis je Dinamov Sjever. Jednom prilikom sam ih sve pročitao, ali nažalost imam samo jedan u 'kolekciji' i to zahvaljujući jednom od forumaša...
 • BluePhone67
  1.4k
  Hvala, molim :razz:
 • bk5b
  100
  Moram počastit jednom prilikom :victory:
 • Cavalera
  707
  Da li je naslovnica Birticeve knjige sa one tekme protiv hajduka '95-'96. ako slucajno znas?
 • BluePhone67
  1.4k
  Iz Maksa neredi ispred stadiona do Zoo na tramvajskoj pruzi, mislim da se radilo proti Hajduka. Inace ovo je slika i knjiga redizajn od Birtica mislim cak da unutra niti nema fotki, a ima i starije izdanje i tamo ima i fotografija i old school je knjiga za razliku od ove koju sam stavio na zid..

  Ako me dobro pamcenje sluzi, jer sam to davno citao.
 • Cavalera
  707
  Nije mi knjiga nikada dopala u ruke na zalost.
  Ali pamtim tu soru, letile su ove kamene kocke sa tramvajske pruge uokolo, cudo da nije bilo vise polomljenih.
  Vremena bez mobitela koji snimaju na svakom koraku, fotoreporteri riskiraju glavu uletavajuci u guzvu da okinu koju fotku... Ah, ta romantika.
 • Cavalera
  707


  ...i te je noci utihnuo London...
 • Mali dioničar
  254
  Dinamo-Hapoel. Protiv Spartaka opet jug. :)
  Attachments
  IMG_0611 (448K)
  IMG_0847 (326K)
  IMG_0885 (359K)
  IMG_0911 (342K)
  IMG_1004 (484K)
 • Mali dioničar
  254
  xdtkuquyi9uwpetu.jpeg
  uegajwd2appsk8z3.jpeg

  Dinamo-Istra 2017/18
 • reziser
  256


  očekivano, od kud info?
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.